marți, 9 octombrie 2012

INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR PRIN ALIMENTATIE



La baza unui sistem imunitar echilibrat sta in primul rand alimentatia care trebuie orientata inca din copilarie si urmarita de-a lungul intregii vieti sa fie cat mai sanatoasa. O persoana obisnuita sa manance multe dulciuri, lapte de vaca pasteurizat, margarina si multi cartofi prajiti nu poate avea un sistem imunitar sanatos.
Pentru ca organismul sa aiba o buna imunitate trebuie ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata, bazata pe multe fructe si legume proaspete, branza de vaci, produse lactate fermentate (iaurt, lapte batut) si cereale integrale.
Este recomandata reducerea cantitatii de sare din alimentatie si evitarea prajelilor in grasime incinsa. Daca totusi aceste prajeli se fac, sunt recomandate grasimile cu grad redus de nesaturare. Deasemeni vor fi evitate prajelile pe carbuni incinsi si afumaturile, ele creind grave dezordini imunitare.
Intrucat zaharul este un inhibitor al imunitatii este recomandata evitarea sau excluderea lui din alimentatie (eventual inlocuirea lui cu miere).
Se mai recomanda eliminarea din alimentatie a grasimilor animale de tip slanina, untura, osanza, a margarinelor si a conservelor.
Sunt contraindicate bauturile alcoolice si bauturile carbogazoase. Pentru cei care nu sunt vegetarieni este recomandata carnea de pui, peste si eventual vitel sau vaca dar in cantitati mici si fara excese.
Pentru intarirea imunitatii celulare sunt recomandate legumele si fructele de culoare verde cum ar fi: varza, broccoli, ardei grasi, gulii, fasole verde, patrunjel, kiwi, struguri, pere verzi, etc.
Pentru intarirea imunitatii umorale si implicit cresterea numarului de anticorpi sunt preferate legumele si fructele portocalii cum ar fi: morcovii, bostanul portocaliu, portocalele, mandarinele, caisele, etc.
Pentru echilibrarea sistemului limfatic sunt preferate legumele si fructele de culoare galbena cum ar fi: rosii galbene, banane, mere galbene, lamai, etc.

Salatele de legume - pot contine in plus ceapa sau usturoi (stimulatoare ale suprarenalelor si cu efect antibiotic), nuci, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui sau susan. La salate se adauga ulei de masline presat la rece.
Referitor la iaurt, trebuie remarcat ca el reprezinta un antibiotic natural care prin faptul ca determina cresterea de limfocite T si B in organism este un bun stimulator imunitar. El regleaza flora microbiana din intestin avand si prorietati antitumorale. Iaurtul poate fi nmbogatit cu fulgi de ovaz, sau de secara si servit la micul dejun. In ceea ce priveste painea este recomandata cea de secara, graham sau painea neagra. 
Pentru pastrarea imunitatii, mai pot fi folositoare:
-Cura cu germeni de grau - reprezinta un bun stimulator imunitar. Se pot face cure de cate o luna primavara si toamna ( minim cate 100 g germeni de grau pe zi )
-Cura cu polen de albine - 2,3 cure pe an. Se iau 3,4 lingurite de polen pe zi, inaintea celor trei mese principale. Polenul, prin cele 50 de substante active ce le contine intareste nu numai sistemul imunitar ci si intregul organism, franand procesul de imbatranire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu