miercuri, 18 mai 2011

ELEMENTE DE METABOLISM descrise de Medicina traditionala chineza


Inima este „casa spiritului” si este  responsabila de activitatea mentala, inclusiv de gandirea constienta. Daca functionarea sa este perturbata, apar tulburari mentale. In cazul unei deficiente a energiei Yang la nivelul inimii, apar palpitatii, stari de frica, amnezie ,toate acestea fiind consecintele unei disfunctii la nivelului cortexului cerebral, adica in sistemul nervos central. Daca este vorba de un deficit al energiei Yin a inimii, simptomele vor fi : transpiratii nocturne si insomnie, ceea ce corespunde unei tulburari a sistemului nervos vegetativ.Inima controleza circulatia sanguina. Circulatia sangelui este intretinuta de energia Yang a inimii si depinde de cresterea sau de descresterea acesteia. Atunci cand energia inimii este in crestere, pulsul devine puternic, daca energia inimii descreste, pulsul este slab. Cand pulsul este deosebit de slab, neregulat si cand apar palpitatii sau extrasistole, este vorba tot de un deficit energetic la nivelul inimii.

Transpiratia este fluidul inimii. Ori de cate ori un om are mentalul incordat, pe langa palpitatii si accelerarea pulsului, apare si o transpiratie excesiva. De multe ori inainte de moarte, corpul este scaldat in sudoare, ceea ce reprezinta epuizarea energiei Yang a inimii.

Fata este oglinda inimii. Ea reprezinta manifestarea catre exterior a acestui organ. In mod normal, fata trebuie sa fie trandafirie sau rumena. Daca exista un deficit al sangelui, aparut printr-o tulburare energetica a inimii, ea devine palida, iar in caz de atac de cord este mohorata si cianotica.

Inima se deschide la nivelul limbii. Medicina traditionala chineza, considera limba „fereastra inimii”. Culoarea si aspectul general al limbii, reflecta starea inimii. O limba palida corespunde insuficientei cardiace; cand aceasta este purpurie, atunci focul inimii este excesiv.

In Medicina traditionala chineza, inima este corelata cu intestinul subtire,  fiind organe pereche. Intestinul subtire primeste hrana de la stomac. El continua procesul digestiei si prin intermediul sau se realizeaza absorbtia. Elementele nutritive sunt trimise catre splina, iar reziduurile sunt conduse spre intestinul gros si rinichi pentru eliminare. Partea interioara a cuplului inima - intestin subtire, este reprezentata de cord, in timp ce intestinul subtire este partea exterioara. Daca energia yang a intestinului subtire este in exces si focul la nivelul acestuia creste, atunci limba devine rosie si apar ulceratii ale mucoasei bucale. In cazul cand focul inimii devine excesiv, urina este putina si foarte concentrata.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu