marți, 3 mai 2011

Despre cele 5 elemente prin prisma medicinii traditionale chineze


Medicina traditionala chineza vorbeste despre existenta a cinci familii corelate cu cele cinci elemente ( metal, apa, lemn, foc, si pamant ).
METAL –are calitatea de contractie, intensitate, concentrare - cand este prea puternica energia metalului ne poate face cinici si critici.
APA – are calitatea de a curge si de a face conexiuni - prea multa energie de apa ne poate face indecisi, fara scopuri si principii clare.
LEMN – are calitatea de crestere rapida si progres - prea multa energie de lemn ne face agresivi si nerabdatori, fara compasiune.
FOC – are calitatea de entuziasm, pasiune, rapiditate - prea multa energie de foc ne poate face stresanti si nelinistiti.
PAMANT – are calitatea de stabilitate si receptivitate - prea multa energie de pamant duce la depresie, trandaveala si sentimentul de neputinta.
Fiecare element poate ajuta la schimbarea energiilor noastre. Metalul ajuta la concentrare si finalizare. Concetrarea interioara a metalului clarifica mintea si ajuta sa intelegem detaliile. Apa este de ajutor cand lucrurile au stagnat pentru o perioada (imaginati-va ghiata topindu-se) si pentru imbunatatirea comunicarii. Este de asemenea asociata cu rularea banilor si oportunitatile. Energia de Lemn este asociata cu noi inceputuri si ne poate ajuta in progrese line in proiectele pe care le intreprindem. Focul creeaza caldura si actiune, si este energia care se foloseste cand vrem sa marim pasiunea si intensitatea in orice domeniu al vietii. Energia Pamantului este buna cand lucrurile sunt haotice si este nevoie de o mai multa stabilitate, sau in confruntari cu probleme de angajament, crestere sau receptivitate.
Familia Lemn controleaza organele Ficat si Vezica Biliara, este afectata de sentimentele de furie, manie. De aici si expresia „ mi-a mancat ficatii”.
Familia Foc controleaza Inima si Intestinul subtire, este afectata de emotii foarte puternice, stare de surexcitare.
Familia Pamant controleaza Stomacul si  Splina-Pancreas, este afectata de starea de stres si de ingrijorare.
Familia Metal controleaza Plamanul si Intestinul Gros, este afectata de o stare perlungita de tristete.
Familia Apa controleaza Rinichii  si Vezica Urinara, este afectata de starea de frica. De aici si expresia „ am facut pe mine de frica”.
Deducem de aici, ca o persoana care are o afectiune la nivelul organelor energetice Rinichi si Vezica Urinara, are o perturbare la nivelul Familiei Apa, care a putut aparea ca urmare a unei stari prelungite de frica,teama ce nu neaparat trebuie sa fie o teama de ceva anume, putant fi teama de viitor, teama de un esec, etc. Aceasta perturbare energetica prelungita poate genera probleme legate de urechi/auz, conducand chiar la surditate. Meridianul Rinichi fiind legat de energia primordiala a fiintei este de cele mai multe ori afectat la persoanele in varsta, acestea suferind de pierderea auzului, pierderea parului, deformari osoase. Ei trebuie sa evite frigul si mancarea sarata. Energia subtila a rinichilor este de asemenea in relatie cu organele genitale si cu anusul, iar din punct de vedere psihic cu vointa.
Perturbari la nivelul organelor energetice Plamani in Intestin Gros, arata un dezechilibru pe Familia Metal care poate aparea ca urmare a unei stari prelungute de melancolie si tristete. Aceasta perturbare poate genera probleme la nivelul pielii si al nasului ( inclusiv mirosul). Plamanilor nu le place starea de uscaciune.
Afectiuni ale organelor energetice Splina - Pancreas si Stomac, arata un dezechilibru al Familiei Pamant, care poate aparea ca urmare a unei stari de stres, griji, anxietate cu sau fara motiv. Aceasta perturbare poate genera probleme la nivelul muschilor si la nivelul gurii. Energia subtila a acestor organe energetice, este din punct de vedere psihic in relatie cu starea de reflexie mentala. Activitatea acestor organe energetice este afectata de umezeala si de asemenea, trebuie evitata alimentele dulci.
Afectiuni ale organelor energetice Inima si Intestin Subtire, arata un dezechilibru al Familiei Foc, care poate aparea ca urmare a unor emotii foarte puternice, stare de surexcitare sau chiar bucurie excesiva. Aceasta pertubare poate genera probleme la nivelul vaselor de sange si la nivelul limbii. Caldura si gustul amar in exces afecteaza inima.
Afectiuni ale organelor energetice Ficat si Vezica Biliara, arata un dezechilibru al Familie Lemn, care poate aparea ca urmare a unei stari de manie. Aceasta pertubare poate genera probleme la nivelul tendoanelor si la nivelul ochilor ( legate de vaz). Acestor organe energetice nu le plac curentii de aer, vantul si gustul acru in exces.

Sursa imaginii : Blog Feng Shui 4Life.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu