luni, 23 mai 2011

CUPLUL PLAMANI - INTESTIN GROS

Plamanii depoziteza si controleaza energia vitala. La nivelul lor se realizeaza schimbul de gaze, ceea ce face posibila intreaga activitate a organismului.
Plamanii sunt responsabili de purificarea energiei vitale. Tendinta fireasca a energiei plamanilor este descendenta si are un rol major in excretarea fluidelor corpului. Alaturi de splina si rinichi, plamanii controleaza caile de trecere a apei prin vezica urinara. Daca plamanii se imbolnavesc, apare tusea, dispneea, stagnarea apei si excesul de umiditate in corp.
Activitatea plamanilor este corelata cu functiile pielii. Pielea prin porii de la suprafata corpului, realizeaza o protectie fata de factorii agresivi din exterior ( energiile perverse). Atunci cand energia plamanilor este in echilibru, pielea constituie o bariera de netrecut pentru energia externa nociva, iar aceasta nu poate patrunde in corp. Daca apare un deficit energetic la nivelul plamanilor, factorii patogeni externi pot patrunde prin piele, instalandu-se o stare de boala de tipul racelii cu dureri de gat, tuse, guturai.
Plamanii „se deschid” in nas. Nasul reprezinta fereastra de comunicare a plamanilor cu exteriorul. Transportul gazelor in procesul respiratiei se face prin caile respiratorii care pornesc de la nas.
Plamanii fac cuplu cu intestinul gros. In cadrul acestei perechi de organe, plamanii reprezinta partea interioara, iar intestinul gros, partea exterioara. In momentul in care la nivelul plamanilor apare un dezechilibru energetic, acesta se poate transmite intestinului gros care se poate imbolnavi (probeme de tranzit intestinal, constipatii, diaree ).
Excesul de energie pe meridianul Plamanului se manifesta prin :

-         Febra/frisoane, dureri in tot corpul, nas infundat, stranut, lipsa de sudoare, dureri in gat, dureri de cap, tuse cronica, sputa usor de expectorat, senzatie de „plinatate” in piept

Deficinta de energie pe meridianul Plamanului se manifesta prin :

-          Fatigabilitate, voce slaba, transpiratii spontane in timpul zilei, ten palid, gat si gura uscate, tuse uscata, raguseala, piele uscata.


Simptomele de blocaj energetic pe meridianul Intestinului Gros :

-         Probleme ale sistemului nervos, crize nervoase, epilepsie, junghiuri abdominale in direcţia inimii, probleme de urinare, hemoroizi, gat uscat, sterilitate, rigiditatea coloanei vertebrale, lesin, hernie, lipsa vitalitatii, probleme sexuale, dureri de spate



Simptomatologia bolilor conform medicinei traditionale chineze pe meridiane:

Meridianul Plaman (P) - simptome de organ : tuse, dispnee, astm, presiune toracica,
expectoratie, git uscat, culoarea urinei modificata, hemoptizie, palme calde, uneori balonari abdominale , diaree.
 
                            - simptome de meridian : astenie, febra cu / fara transpiratii, cefalee, dureri toracice, dureri in umeri si in spate, senzatie de frig in brate.
Meridianul Intestin Gros (IG) – simptome de viscere : dureri in regiunea ombilicala, dureri abdominale, borborisme intestinale, diaree, se pot asocia cu dispnee asmatiforma.
                        - simptome de meridian : febra, uscaciunea gurii, laringite, faringite, angine, epistaxis, rinite, sinuzite, cefalee, dureri in brate si in umeri.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu