luni, 16 mai 2011

CELE TREI PUTERI


CERUL, PAMANTUL, OMUL
 (Tien , Dee , Ren )


CERUL(tien), PAMANTUL(dee) si OMUL (ren) sunt cunoscute in alchimia taoista sub numele de CELE TREI PUTERI. Acestea se intrepatrund si interactioneaza, impletind firele vietii materiale si spirituale, intr-o tesatura  deasa care reprezinta corpul si mintea umana. Oamenii se conformeaza sau nu fortelor care ii modeleaza si ii alimenteza indiferent de vointa lor.
De la CER, oamenii primesc spiritul si intelepciunea, iar de la PAMANT obtin elementele esentiale ce constituie propriul corp fizic. Fuziunea dintre spirit si esenta materiala, genereaza energia necesara vieţii. Daca energia umana este in armonie cu fortele primare ale cerului si ale pamantului, ea protejeaza si face sa infloreasca sanatatea trupului; cand e folosita impotriva legilor cerului si ale pamantului, se epuizeaza si piere.
PAMANT(ul) - se refera la mediul nostru inconjurator, lumea materiala a oceanelor si continentelor, a muntilor, raurilor, campurilor si a padurilor. Este sursa elementelor esentiale, din care este compus corpul fizic si izvorul nesecat al energiei pe care o extragem din alimente, apa si aer. Pamantul se asociaza cu stiintele nutritiei, cu medicina, exercitiul fizic, geomantia si geofizica. Din punct de vedere macrocosmic, termenul omenire, include conditia umana cu toate manifestarile sale fizice si spirituale, acoperite deasupra de cer si sustinute dedesubt de pamant. Oamenii isi duc existenta intre cer si pamant si din acest motiv ei trebuie sa valorifice si sa armonizeze puterile cerului si ale pamantului, pentru a supravietui si a se perpetua ca specie. Energia cerului este asociata cu energia Yang, iar a pamantului cu energia Yin. Cer si pamant, spiritual si senzual, vointa si instinct, acestea compun teoria fundamentala a organismului viu si definesc conditia umana. In acceptiunea taoista, capul este asociat calitatilor spirituale si fortelor cosmice ce emana din cer, zona bazinului adaposteste esenta vitala si isi extrage energiile din pamant, iar pieptul exprima adevarata energie umana  prin  respiratie, vorbire, emotii. Corpul uman isi are propriile „anotimpuri” si „stari atmosferice interne”, propriile „vanturi si valuri”, „rauri si munti”, iar organele vitale sunt conduse de Cele Cinci Energii Elementare: apa, lemnul, focul, pamantul si metalul. Corpul are propriul pol pozitiv(yang) - deasupra si propriul pol negativ (yin) - dedesubt, propria geografie si cosmologie, flora si fauna, cer si pamant, toate formand o lume completa, unitara, microcosmosul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu