marți, 17 mai 2011

CELE PATRU ELEMENTE FUNDAMENTALE IN MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

 
 
In tratatele chinezesti de medicina traditionala, se spune asa: sangele si energia curg constant ca un rau, rotindu-se continuu ca soarele si luna, la nesfarsit intr-un cerc. Sangele si hrana sunt yin si circula intern; ele sunt protejate de yang. Energia si rezistenta (protectia wei) sunt yang si emana in exterior alimentate de yin. Sangele este vehicolul care transporta hrana. Ambele apartin lui Yin si sunt forme ale esentei. Formele biochimice fluide ale hranei circula in interiorul vaselor sanguine, in timp ce potentialul bioenergetic pur, rezultat din hrana, si numit energie nutritiva, circula prin meridianele energetice. In mod similar, energia reprezinta suportul circulator pentru rezistenta. Ambele apartin lui yang si sunt manifestari functionale ale energiei. Tipul de energie care genereaza rezistenta se numeste energie de protectie si circula prin tesutul subcutanat.
FUNCTIILE CELOR PATRU ELEMENTE FUNDAMENTALE.
Sangele : include toate elementele esentiale din care este compus si pentru care el serveste ca vehicul, incluzand : celulele sanguine rosii si albe, limfocite B si T, celulele de curatire (macrofage), enzime si hormoni, glucoza si alte elemente nutritive. Termenul se refera de asemenea la starea generala a curentului sanguin: la gradul de puritate sau toxicitate, PH-ul acid sau bazic+capacitatea de transport a oxigenului si a elementelor nutritive, si eficienta circulatorie. Sangele depinde de inima pentru circulaţie, de ficat pentru filtrarea toxinelor si reaprovizionarea cu substante nutritive si de maduva osoasa pentru inlocuirea celulelor rosii si albe.
Dintre cele 4 elemente fundamentale, sangele este factorul primar raspunzator de hranirea si sanatatea generala a corpului fizic; starea sa influenteaza celelalte 3 elemente fundamentale, datorita efectului complementar al lui Yin si Yang.
De exemplu: din moment ce fluxul sanguin yin alimenteză energia yang si transporta elementele nutritive yin, sangele slabit sau toxic nu poate asigura o energie inalta si nu poate transporta suficienta hrana pentru a satisface necesitatile organismului. La randul sau hranirea insuficienta nu poate asigura o rezistenta crescuta, iar o energie scazuta furnizeaza un slab suport pentru rezistenta. In alchimia Celor Patru Elemente Fundamentale, sangele este ingredientul principal, reglator al starii de sanatate.
Energia : se refera la toatre tipurile de bioenergie asociate cu sanatatea si vitalitatea umana, incluzand energiile elementare ale organelor vitale, energia nutritiva care circula prin meridiane, energia de protectie care scalda suprafata corpului si energia neuro-activa a sistemului nervos. Energia este asociata plamanilor prin respiratie, care extrage energia externa din aer si o combina in fluxul sanguin cu energia interna extrasa prin digestie din apa si alimente. Amestecul rezultat este baza energetica a metabolismului uman.
Energia se refera, de asemenea, la echilibrul relativ si la starea energiilor colective ale corpului, parametrii exprimati in 4 dimensiuni polare: yin-yang, rece-cald, deficit-exces, intern-extern. Din moment ce energia comanda sangele generand rezistenta, deficitul sau stagnarea energiei impiedica circulatia sangelui, lipsind intregul corp de o nutritie corespunzatoare si scazandu-i rezistenta.
Hrana : este o extensie functionala  a sangelui, de a carui circulatie continua depinde. Prin nutritie se obtin principiile nutritive vitale la nivelul stomacului si al organelor digestive asociate si fluidele vitale la nivelul glandelor. Elementele nutritive continute in sange sunt: vitaminele, mineralele, aminoacizii, glucoza precum si secretii esentiale cum ar fi hormonii si enzimele. Termenul de nutritie se refera in primul rand la functiile biodinamice ale sangelui si abia apoi la substantele nutritive continute. Alaturi de substantele biochimice circulante in vasele sanguine, o forma mai pura si mai puternica de hrana extrasa din elementele nutritive numita energie esentiala sau vitalitate, circula intern prin cele 12 meridiane principale asociate organelor vitale (ficat-vezica biliara, inima-intestin subţire, splina/pancreas-stomac, plamani-intestin gros, rinichi-vezica urinara). Elementele nutritive sunt conditionate de dieta adecvata, de digestia si asimilarea eficienta, si de nivelele corespunzatoare ale enzimelor si hormonilor.
Rezistenta : este o manifestare functionala a energiei de protectie care scalda suprafata corpului, circuland prin exteriorul meridianelor energetice. Ca sursa primara de energie, depinde de rinichi si de glandele suprarenale si se afla in relatie cu hormonii sexuali si vitalitatea sexuala. Rezistenta iradiaza in exteriorul corpului formand un camp protector care apara corpul de invazia celor “sase rele”, ale energiilor excesive din mediul inconjurator : vantul, frigul, umiditatea, uscaciunea, focul si caldura. Rezistenta se manifesta ca vitalitate, si se reflecta prin starea pielii, a porilor si a parului.
Asadar rezistenta este o energie radianta care cuprinde intreaga suprafata  a corpului, protejandu-l de energiile externe malefice. Luate impreuna, cele Patru Elemente Fundamentale ale sanatatii constituie un complex mecanism de aparare numit: sistem imunitar.
In medicina occidentala, imunitatea este atribuita prezentei in sange a: celulelor T, celulelor albe (leucocitele) din maduva osoasa, macrofagelor si diverselor enzime. In medicina traditionala chineza, rolul imunologic ale acestor secretii esentiale este recunoscut in intregime, fiind insa considerat o componenta de baza a unui sistem complex de aparare si nu unic factor determinant al imunitatii. Astfel, un curent sanguin prea acid sau toxic este un slab conducator al factorilor imunitari, iar daca energia este deficitara, circulatia sanguina  nu poate distribui toti acesti factori in mod optim in organism. In sistemul taoist al sanatatii, energia este mai importanta pentru imunitate decat esenta, in special energia radianta de protectie (wei) care imbraca suprafata corpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu