joi, 21 aprilie 2011

INFLUIENTA EMOTIILOR NEGATIVE ASUPRA ORGANELOR ENERGETICE

 Conform teoriilor medicinii traditionale chineze,fiecare boala este rezultatul unui dezechilibru Yin sau Yang, pe care il aflam studiind simptomele bolii respective. Stiind  aceasta, putem de exemplu in cazul unei boli generate de existenta unui exces de Yin, sa folosim o dieta preponderent Yang, sa utilizam plante care sunt preponderent Yang, sa realizam procedee care ne ajuta sa ne dinamizam Yang-ul  in fiinta noastra.
Se face referire la existenta  organelor energetice Yin (care ne vorbesc mai ales de modul in care relationam cu aspectele noastre interioare, cu credintele, convingerile cele mai profunde (nu cu „masca” pe care unii dintre noi o arata in exterior ), si organele energetice Yang care din punct de vedere subtil ne vorbesc mai ales despre modul cum relationam cu lumea, cu exteriorul, cu viata sociala, cu imaginea noastra in exterior.
Organele Yang sunt : Stomac, Intestin Gros, Intestin Subtire, Vezica Biliara,Vezica urinara
Organele Yin sunt : Ficat, Splina, Pancreas, Inima, Plaman, Rinichi.
O maladie a unui organ profund, Yin, este intotdeauna mult mai grava si mai greu de tratat decat un organ situat mai la suprafata, Yang. In homeopatie se spune ca orice boala se vindeca de la interior catre exterior, de sus in jos, si in ordinea inversa aparitiei simptomelor.
Deasemnea, legat tot de aspectele Yin si Yang, stim ca jumatatea superioara a corpului este preponderent Yang, iar jumatatea inferioara este preponderent Yin, iar jumatatea stanga a corpului este preponderent Yin, si jumatatea dreapta a corpului este preponderent Yang.
Inteleptii chinezi au sesizat cu mii de ani in urma ca un anumit tip de emotie negativa afecteaza cu predilectie un anumit organ. Medicina traditionala chineza vorbeste de existenta a cinci „familii” corelate ci cele cinci „elemente” : pamant, apa, foc, lemn si metal. Astfel :
-         Familia Lemn, controleaza organele: Ficat si Vezica Biliara, si care este afectata de emotii ca furie, manie.
-         Familia Foc, controleaza Inima si Intestinul Subtire si este afectata de emotii foarte puternice, stare de surexcitare.
-         Familia Pamant, controleaza Stomacul, Spila si Panctreasul si este afectata de stres si ingrijorare.
-         Familia Metal, controleaza Plamanul si Intestinul Gros si este afectata de o stare prelungita de tristete si melancolie.
-         Familia Apa, controleaza Rinichii, Vezica Urinara si este afectata de frica.



In concluzie, rezulta ca exista indivizi care sunt preponderent Yin, altii preponderent Yang, unii au o preponderenta de tip lemn, foc, pamant, apa, metal, ca vor avea o deficienta energetica la nivelul unui organ, sau exces energetic la nivelul altuia.
Exista insa si caracteristici comune. Din tabelul de mai jos, vom putea intelege ca  o persoana  care are o afectiune la nivelul organelor energetice Rinichi sau Vezica Urinara, are o perturbare la nivelul Familie Apa, care a putut aparea ca urmare a unei stari prelungite de frica, teama ( care nu trebuie sa fie neaparat o teama de ceva concret, poate fi de exemplu teama de viitor, de un esec, etc. Aceasta perturbare energetica, poate sa-i genereze probleme legate de urechi, auz, conducand chiar la surditate. Meridianul Rinichi fiind legat de energia primordiala a fiintei este de cele mai multe ori afectat la persoanele in varsta, acestea suferind de pierderea auzului, pierderea parului, deformari osoase. Ei trebuie sa evite frigul si mancarea sarata. Energia subtila a rinichilor este de asemenea in relatie cu organele genitale si cu anusul, iar din punct de vedere psihic cu vointa.
Perturbari la nivelul organelor energetice Plamani in Intestin Gros, arata un dezechilibru pe Familia Metal care poate aparea ca urmare a unei stari prelungute de melancolie si tristete. Aceasta perturbare poate genera probleme la nivelul pielii si al nasului ( inclusiv mirosul). Plamanilor nu le place starea de uscaciune.
Afectiuni ale organelor energetice Splina - Pancreas si Stomac, arata un dezechilibru al Familiei Pamant, care poate aparea ca urmare a unei stari de stres, griji, anxietate cu sau fara motiv. Aceasta perturbare poate genera probleme la nivelul muschilor si la nivelul gurii. Energia subtila a acestor organe energetice, este din punct de vedere psihic in relatie cu starea de reflexie mentala. Activitatea acestor organe energetice este afectata de umezeala ;de asemenea trebuie evitate alimentele dulci.
Afectiuni ale organelor energetice Inima si Intestin Subtire, arata un dezechilibru al Familie Foc, care poate aparea ca urmare a unor emotii foarte puternice, stare de surexcitare sau chiar bucurie excesiva. Aceasta pertubare poate genera probleme la nivelul vaselor de sange si la nivelul limbii. Caldura si gustul amar in exces afecteaza inima.
Afectiuni ale organelor energetice Ficat si Vezica Biliara, arata un dezechilibru al Familie Lemn, care poate aparea ca urmare a unei stari de manie. Aceasta pertubare poate genera probleme la nivelul tendoanelor si la nivelul ochilor ( legate de vaz). Acestor organe energetice nu le plac curentii de aer, vantul si gustul acru in exces.
Familia
Lemn
Foc
Pamant
Metal
Apa
Organ Yin
Ficat
Inima
Splina-Pancreas
Plaman
Rinichi
Organ Yang
Vezica biliara
Intestin subtire
Stomac
Intestin gros
Vezica urinara
Emotia negativa
Manie,furie
Surexcitare nerabdare, emotii puternice
Griji, stres, anxietate
Tristete, melancolie, depresie
Frica, spaima
Emotia pozitiva de cultivat
Rabdare
Detasare
Incredere, calm
Vointa, optimism
Curaj
Calitati psihologice
Control,putere de decizie
Inflacarare, vitalitate, exaltare
Capacitate de a se integra, stabiliza
Putere, durabilitate
Ambitie, puterea vointei
Organe de simt controlate
Ochi
Limba
Gura
Nas
Urechi
Tesuturi
Tendoane
Vase
Muschi
Piele, parul de pe corp
Oase, parul de pe cap
Gust ce  accentueaza dizarmonia
Acru
Amar
Dulce
Picant
Sarat
Factor climatic ce afecteaza
Vant
Caldura excesiva
Umezeala
Uscaciune
Frig
Anotimp
Primavara
Vara
Intersezon
Toamna
Iarna
Culoare corespondent
Verde
Rosu
Galben
Alb
Negru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu