sâmbătă, 19 martie 2011

Cauzele bolilor

Cauzele bolilor le putem clasifica in cauze mentale, psihice si fizice. Cauzele invizibile ale bolilor, cele psihice si cele mentale, sunt numite generic cauze spirituale ( plecand de la distinctia fizic-nonfizic, vizibil-invizibil, material-spiritual ). Cauzele mentale tin de existenta unui mod gresit de a gandi, de prezenta unor idei fixe, care ne fac sa gandim in mod negativ, pesimist. Degeaba vom trata cu medicamente o boala care isi are originea in planul mental. Cel mai bun medicament este sa-l facem pe pacient sa inteleaga mecanismele imbolnavirii si vindecarii. Cand va intelege acest lucru, prin programare mentala pozitiva el se va putea vindeca singur.Cauzele psihice vizeaza o gresita perceptie, abordare si atitudine in plan sentimental. Tin de existenta unor sentimente si emotii negative, cum ar fi tristetea, sentimentele de nefericire, de ura, de mahnire, etc.Cauzele fizice sunt cauze usor detectabile si vizeaza un gresit tratament aplicat organismului in ceea ce priveste respiratia, alimentatia sau „programul” sau, cum ar fi lipsa de odihna, munca fizica in exces, alcoolul sau conditii neprielnice organismului nostru, de exemplu, a-l tine excesiv in frig, etc. Daca bolnavul intelege cauza reala a bolii sale, a problemelor pe care le are ( sau si le face ) si doreste imbunatatirea starii sale, nu are altceva de facut decat de inlaturat cauza, ceea ce s-ar traduce printr-o schimbare generala de atitudine, cu efect rapid  fara mari cheltuieli. Evident ca, in masura in care boala s-a manifestat pe o perioada mai lunga de timp si a atras si modificari  morfologice, acestea vor trebui inlaturate, cu ajutorul factorilor competenti ( medici de specialitate, nutritionisti, acupuncturisti, etc ).

Orice boala ar fi fara sens daca ar putea fi vindecata fara sa i se cunoasca cauza. Daca, de exemplu, unei persoane care a fost plina de sentimente de ura intreaga viata, i se va face un transplant de inima, fara ca  aceasta sa-si schimbe atitudinea si fara sa inteleaga ce a dus la situatia in care se afla (care a determinat necesitatea transplantului) cu siguranta, chiar daca se gaseste un donator, inima va fi respinsa de organismul „otravit” de ura. O adevarata vindecare poate avea loc numai in momentul in care am inteles „mesajul” bolii si dorim sa ne implicam activ in rezolvarea conflictului launtric care l-a generat. De multe ori, oameni care se imbolnavesc urmaresc sa modifice ceva in atmosfera exterioara, ceea ce nu este rau. Dar, esential ar fi sa modifice ceva in modul in care ei gandesc, urmarind sa elimine gandurile rele care au declansat boala si sa gandeasca cu putere exact opusul. Daca de exemplu, persoana a nutrit o perioada lunga ganduri negative de lipsa de incredere in sine, de lipsa valorii proprii si a utilitatii, trebuie sa gandeasca acum cu putere contrariul, adica sa fie increzatoare in ea, intelegand ca puterea ii vine permanent de la Dumnezeu, totul este sa o foloseasca in mod intelept, ca fiecare  dintre noi are rolul sau in creatia divina si ca nimic din ceea ce a creat Dumnezeu, deci inclusiv noi, nu este inutil sau fara valoare. Este important sa intelegem ca datorita Energiei atotputernice a Divinului, pe care o putem atrage fulgerator in universul nostru intr-o mare cantitate, nimic si nimeni nu ne poate face rau.

Boala urmareste sa ne elibereze, prin intermediul durerii, de emotia negativa care a generat-o. Durerea din planul fizic este intotdeauna rezultatul unei „dureri” psiho-mentale care nu a gasit alt mijloc de a se face cunoscuta. Daca persoana vrea sa se puna „la adapost” de aceasta durere psihica, vrea sa se „ascunda” de ea, atunci aceasta durere se va cuibari in corpul fizic intr-o anumita zona. Durerea nu permite sa ne anesteziem sau sa ne „rigidizam” fata de nevoile noastre sufletesti, dar si fata de ale celorlalti. Durerea va fi ca un foc ce arde emotia negativa, care a generat boala. Omul este adesea masochist; se ataseaza de boala si suferinta lui si vrea sa i se ofere nu numai atentie si compasiune, dar chiar si o anumita consideratie. Daca oamenii ar intelege ca fiecare boala pe care o duc este rezultatul unei greseli pe care o fac in mod repetat si in care se incapataneaza sa se cantoneze, nu ar mai repeta greselile.

Pentru multe persoane, legatura dintre manifestarea unor emotii negative puternice si declansarea unor boli, nu este evidenta. Sa luam ca exemplu stresul. De nenumarate ori ne gandim ca acum cativa ani am trecut prin situatii mult mai stresante, le-am facut fata si nu ne-am imbolnavit. De aici ajungem la concluzia ca nu raspunsul fiintei noastre la aceasta situatie stresanta este cauza bolii noastre, ci sigur vreun germen patogen. Noi nu intelegem ca fiinta noastra este asemenea unui obiect care poate cadea de mai multe ori fara sa se sparga, si la un moment dat,  la o usoara atingere intr-un punct deja sensibilizat sa se sparga in mii de bucatele. De aceea, nu intensitatea stresului explica aparitia bolii. Sunt momente cand trecem prin situatii foarte stresante, primind din partea vietii lovituri foarte dure si totusi nu ne imbolnavim, si dupa o perioada de timp la un stres mult mai mic ca intensitate ne imbolnavim foarte serios.

Doua fiinte umane raspund la o problematica a vietii, care poate fi chiar aceeasi, foarte diferit. Putem lua exemplul a doi frati din aceeasi familie, care trec printr-o perioada financiara dificila. Atitudinea lor, modul in care se raporteaza la acelasi eveniment poate fi foarte diferit. Daca pentru unul dintre ei pierderea baneasca este inteleasa ca facand parte din jocul vietii, pentru ca in viata nu poti sa mergi numai in castig, ramanand increzator ca succesul va reveni pe drumul lui, pentru celalalt aceeasi situatie poate fi generatoare de mari framantari si stres, conducand posibil chiar la o stare de depresie, care in timp poate avea chiar un raspuns organic negativ. Adasar, nu sunt atat de importante evenimentele prin care trecem, cat atitudinea noastra interioara fata de ele, modul in care le intelegem.

Un prim pas spre vindecare este sa recunoastem ca o problema ( un gand negativ, un sentiment negativ, cum ar fi de ex. incapacitatea de a ierta pe cineva ) pe care o tot ducem cu noi este cea care a generat boala si ca noi suntem autorii ei si ca ceva sau cineva din exterior doar a declansat-o.

Un al doilea pas este sa fim capabili sa mergem mai departe si sa abandonam gandul sau sentimentul negativ care a generat boala, sa iertam si sa ne iertam, sa ne detasam si sa urmarim sa privim din alt unghi situatia care ne-a prins ca intr-o capcana.

Al treilea pas este sa avem vointa sa ne trasformam modul de a gandi si de a fi, sa avem o atitudine inteleapta si plina de dragoste si rabdare fata de noi si fata de oamenii cu care interactionam.

Ultimul pas, dar nu cel din urma, este sa avem totala incredere in noi, ca vom reusi, cu ajutorul lui Dumnezeu sa ne vindecam. Exista proverbul care spune ca : „Dumnezeu ne da, dar nu ne pune in traista”,adica ne ajuta in masura in care ne ajuta, si noi singuri, asa ca eforturile personale sunt esentiale.

Credinta in vindecare este o rezonanta care declanseaza procese de punere inlegatura cu energii tainice, vindecatoare, care exista in Univers. Cat timp nu ne vom deschide cu adevarat fiinta fata de aceste energii benefice, vindecatoare acestea nu vor patrunde cu forta in fiinta noastra. Credinta absoluta in vindecarea noastra genenereaza rezonanta cu energiile subtile ale vindecarii din Univers si reprezinta temelia oricarei vindecari. In medicina alopata ( moderna ), efectul placebo nu face decat sa evidentieze puterea tainica a credintei. Cand alternam perioadele in care avem incredere ca ne vom insanatosi si luptam pentru aceasta, cu perioadele in care suntem convinsi ca am pierdut batalia cu boala vindecarea va aparea mult mai lent sau chiar deloc.

Mai nou, medicina alopata a inceput sa recunoasca faptul ca existenta unor stari negative mentale / emotionale prelungite, cum ar fi frica, ura, griji, obsesii, atunci cand devin obiceiuri pot declansa boli grave.

Oamenii ar trebui sa inteleaga ca, daca lipseste aspiratia catre bine, iubire, adevar, dreptate, optimism, incredere,  este imposibil sa ne bucuram de o stare de sanatate perfecta, pentru ca gandurile si actiunile noastre gresite, rele, vicioase, conduc la aparitia si intensificarea unor dezechilibre energetice,  facand astfel sa apara bolile. Este important sa intelegem ca noi avem intreaga responsabilitate in viata, in legatura cu ceea ce ni se intampla, atat bine cat si rau.

Sursa: Dr.Angela Meyer


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu